Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékkínálatunk

Bőrtünetek, melyek cukorbetegségről árulkodhatnak

Bőrtünetek, melyek cukorbetegségről árulkodhatnak

A cukorbetegség rengeteg embert érint, de legfőképp a kezeletlen cukorbetegség vezethet súlyos problémákhoz, mert minél tovább késik a diagnózis, annál inkább valószínű valamilyen szövődmény kialakulása. Ezért nem mindegy, milyen korán, mely stádiumban ismerjük fel a diabéteszes problémát.

Néha az általános első tünetek (mint a gyakori vizelés, állandó éhségérzet, nehezen gyógyuló sebek, fáradékonyság és a végtagok zsibbadása) vagy nem jelennek meg, vagy észrevétlenül maradnak, de ha ezeket nem észleljük, a bőrtünetek is segítségünkre lehetnek.

A tartósan magas vércukorszint miatt kialakuló bőrbetegségek egyes esetekben a prediabéteszt, más esetekben a még fel nem ismert, de már kialakult cukorbetegséget jelezhetik, illetve utalhatnak arra is, hogy a cukorbetegségünk jelenlegi kezelésén módosítani szükséges, mert az nem megfelelő.

 

A legtöbb esetben a vércukorszint beállítása után a bőrtünetek enyhülnek vagy teljesen el is tűnhetnek.

 

 

 

A cukorbetegségre utaló leggyakoribb bőrtünetek az alábbiak:

 

·         Barnás foltok a lábszáron (diabéteszes dermopátia): Ezek a barnás foltok diabéteszes láb néven is ismertek. Kerek vagy ovális formájúak, színük a vörösesbarna és a teljesen barna között váltakozik. A foltok a vércukorszint beállítása után 1,5-2 év alatt általában eltűnnek. Kivizsgálásuk rendkívül fontos, mert komolyabb szövődmények is könnyen kialakulhatnak belőlük, mint például a diabéteszes neuropátia (idegek károsodása).

·         Sötét, bársonyos jellegű foltok (acanthosis nigrican): Elsősorban a nyakon hónaljban vagy a lágyékon jelennek meg és általában olyankor, ha túl sok az inzulin a vérben. Leginkább a prediabéteszt jelzik.

·         Megvastagodott, kemény bőr (scleredema diabeticorum): Ha gondosan be van állítva a vércukorszintünk, akkor is előfordulhat, hogy a bőrünk megkeményedik, megvastagszik és duzzadttá válik. Ezek a típusú bőrelváltozások lassan, több év alatt alakulnak ki, általában a hát felső részén. Előfordulhatnak még a vállon és a nyakon is.

·         Nyílt sebek (diabéteszes fekély): A magas vércukorszint egy idő után idegi károsodáshoz vezethet és rossz vérkeringést okozhat. Mindez azt eredményezi, hogy még a kisebb sebek is nehezen gyógyulnak be főként a lábakon, emiatt kialakulhatnak nyílt sebek is.

·         Apró, pirosas, sárgás kiömlések (eruptive xanthomatosis): A kezeletlen diabétesz miatt a vérünkben keringő zsírok egyik fajtájának, a triglicerideknek a szintje rendkívül magasra emelkedhet. Ez okozza a szóban forgó „kiömléseket”. Általában sárgás színezetűek, viszkető érzéssel járnak együtt és főként fenéktájon, combokon, térden, illetve fenékhajlatban jelennek meg. Ha a vércukorszintet sikerül stabilizálni, ezek a kiömlések eltűnnek.

·         Sárgás lerakódások (xanthelasma): Ezek a sárgáslerakódások szintén a magas vérzsírszint miatt alakulnak ki, ami a tartósan magas vércukorszint következménye.

·         Fertőzések: A cukorbetegség az immunrendszert is legyengíti, emiatt a szervezet nehezebben küzd meg a baktériumokkal, így a fertőzések kialakulásának esélye is nagyobb lesz. A fertőzések közül a gombás fertőzések, a szájpenész a hüvelygomba vagy a candida a leggyakoribbak.

·         Függő szemölcsök: Bárhol megjelenhetnek a bőrön, de legjellemzőbb a nyakon, szemhéjon, hónaljban és a lágyékban.

·         Kiütéses foltok: Bár nem mindenki cukorbeteg, akinek piros foltokban kiütések jelennek meg a bőrén, de akinek rendszeresen megjelennek ilyen foltjai, jobb, ha kivizsgáltatja magát, mert számos esetben a diabétesz okozza.

 

 

Nemcsak a cukorbetegség diagnosztizálásához van szükség a bőr megfigyelésére, a már diagnosztizált cukorbetegeknél is lényeges, hogy odafigyeléssel gondozzák a bőrüket. Fontos a hidratálás, a lábak rendszeres vizsgálata, hogy nincsenek-e rajtuk hólyagok és a gyulladások bőrsérülések, bőrrepedések ellenőrzése.

 

De a körmök ápolása is nagy jelentőséggel bír, hiszen a köröm és lábgomba bőrrepedésekhez vezethet, emiatt baktériumok juthatnak be a bőr alá, és később fertőzéseket okozhatnak.

 

Ha az említett bőrtünetek közül bármit is észlelünk magunkon, mindenképpen forduljunk orvoshoz, és vizsgáltassuk ki magunkat! Látogassunk el bőrgyógyászhoz is, mert ugyan némelyik bőrbetegség nem néz ki súlyosnak, de további szövődményekhez vezethet, ha kezeletlenül hagyjuk. Továbbá a rendszeres vércukorszintmérés is nagyon fontos a cukorbetegség korai felismerése és kezelése szempontjából, hiszen megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődmények, mint például vakság, végtag amputáció vagy szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki.

 

Ha még nem rendelkezik megfelelő vércukormérő eszközzel vagy szüksége lenne további egészségmegőrző termékekre, látogasson el webáruházunkba, ahol széles választékban kínálunk minőségi egészségügyi eszközöket és termékeket. Ne halogassa tovább az egészségével kapcsolatos intézkedéseket, és gondoskodjon róla, hogy mindig elérhető legyen a szükséges felszerelés az otthonában.