Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékkínálatunk

Vitaminok és étrend-kiegészítők szerepe mindennapjainkban

Vitaminok és étrend-kiegészítők szerepe mindennapjainkban

A vitaminok és étrendkiegészítők olyan termékek, melyek célja, hogy kiegészítsék az étrendet és biztosítsák a szervezet számára a szükséges tápanyagokat.

A vitaminok kulcsfontosságúak az anyagcserében, az immunrendszer működésében, a sejtek megfelelő működésében és az egészség fenntartásában. Az emberi szervezet számos vitamint nem tud előállítani, ezért táplálékból kell bevinni őket.

Szinergista és antagonista hatások

A szinergista vitaminok és étrend-kiegészítők együttesen erősítik egymás hatását szervezetünkben. Amikor ezeket a tápanyagokat együtt fogyasztjuk, hatásuk erősebb és hatékonyabb, mintha külön-külön fogyasztanánk őket. Például a C-vitamin és a vas együttesen támogatják egymás hatását, mivel a C-vitamin segíti a vas felszívódását a szervezetben.

Az antagonista vitaminok és étrend-kiegészítők gátolják vagy csökkentik egymás hatását. Ha ezeket a tápanyagokat együtt fogyasztjuk, akkor egyikük hatása gyengülhet, vagy meghatározott mértékben akadályozhatja a másik tápanyag felszívódását vagy hasznosulását. Például a kálcium és a vas antagonista hatásúak egymásra nézve, mivel a kalcium gátolhatja a vas felszívódását.

A megfelelő időzítés fontossága

Néhány kiegészítőnek van optimális időpontja a bevételre. Például, bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat célszerű étkezés közben vagy után bevenni, mert ez segíthet az emésztésben és a felszívódásban. Másokat pedig jobb reggel vagy éjszaka szedni, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni (pl. energia növelése vagy nyugtató hatás).

Immunrendszerünk erősítése a megfelelő vitaminokkal

Tavasszal a szervezetünk vitaminraktárai lemerülnek, így fogékonyabbak vagyunk a betegségekre. A sikeres immunerősítés sok mindenen múlik: megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel, a rendszeres testmozgás és az elegendő pihenés. Ha mindezekre odafigyelünk, sokkal ellenállóbb lesz szervezetünk a betegségekkel szemben. Ezek mellett az alapvető hatóanyagokat is be kell vinnünk szervezetünkbe:

A C-vitamin az egyik legfontosabb immunerősítő vitaminként tartjuk számon. Növeli a fehérvérsejtek számát és segíti működésüket. A fehérvérsejtek az immunrendszer sejtjei, amelyek megvédik tesünket a betegségektől.

A hideg időszakban szervezetünk nem jut elég D-vitamin-hoz, ezért pótlása elengedhetetlen. Nemcsak az egészséges csontozathoz, hanem az erős immunrendszerhez is nélkülözhetetlen.

Antioxidánsokra és ásványi anyagokra is szüksége van szervezetünknek ahhoz, hogy immunrendszerünk tökéletesen működjön. Az E-vitaminnal, a Cinkkel és a Szelénnel csökkenthető a betegségek időtartama, hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Étrend-kiegészítők esetleges mellékhatásai

Bizonyos étrendkiegészítők akár a javasolt dózis mellett is kellemetlen mellékhatásokkal járhatnak. Ilyen például a vaskészítmények esetében az emésztési zavarok. Különösen növényi termékek esetén, akár allergiás (túlérzékenységi) reakciók is előfordulhatnak. A szedett táplálékkiegészítők kölcsönhatásba léphetnek más ételekkel, egymással, illetve a szedett gyógyszerekkel is. A kölcsönhatások eredményeképpen a két hatóanyag erősítheti vagy gyengítheti egymás hatását, de előfordulhat, hogy együttesen más, nem várt mellékhatáshoz vezetnek. Fontos, hogy étrend-kiegészítők alkalmazása előtt – különösen akkor, ha gyógyszeres terápia alatt állunk -, minden esetben szükséges kikérni kezelőorvosunk véleményét! Ezzel elkerülhetjük nemcsak a felesleges vásárlást, hanem az esetleges negatív következményeket is.

Az egészséges életmód támogatása és a megfelelő tápanyagbevitel biztosítása szempontjából a vitaminok és étrendkiegészítők hasznos elemei mindennapi életünknek. Az étrend-kiegészítők szedése mellett fontos a változatos, megfelelően összeállított étrend.

 

Vitamin-, és tápanyagraktárainak feltöltéséért látogasson el webáruházunkba, ahol minden terméket megtalál, amelyre immunrendszerének szüksége lehet.

Tartalomhoz tartozó címkék: natur termékek Vitamin